You are hereAndroid osnove

Android osnove


Šta je zapravo Android? Android je najprostije rečeno operativni sistem za mobilne telefone novije generacije. Svoju popularnost stiče zahvaljujući Google-u koji ga je preuzeo od matične kompanije 2007.-me godine i učinio dosta na polju njegovog razvoja. Dana 23.09.2008-me predstavljen je prvi Android mobilni telefon T-Mobile G1, napravljen od strane HTC-a, a pušten zvanično u prodaju oktobra iste godine. Godinu dana ranije, 5.novembra, oformljena je organizacija Open Handset Alliance sa ciljem ujedinjenja proizvođača i developera mobilnih telefona u cilju definisanja važnih standarda. Činjenica da je besplatan i da je sve veći broj velikih kompanija uključen u njegov razvoj, doveo je do ekspanzije Androida kao platforme za mobilne telefone, pa je samim tim sve veći broj uređaja koji koriste Android. Kažem uređaja, jer se i mnogi proizvođači netbook računara opredeljuju za ovaj operativni sistem. Sa tehničke strane Android se izvršava na Linux platformi. OpenSource je, tako da je većina njegovog koda pod Apache licencom. Biblioteke na Androidu napisane su u C-u, dok korisnici svoje aplikacije pisu u Java-i. Korisničke aplikacije se ne izvršavaju u klasičnoj Java, već u Dalvik virtualnoj mašini. Postoji Garbage collection, tako da developeri imaju mesta za neodgovornost prilikom čišćenja memorije za sobom. Zašto baš Android

  • zato što je na tržištu sve više smartphone telefona, a analitičari predviđaju najveći rast Android telefona koji će, kako oni kažu, 2012-te godine izbiti na drugo mesto po zastupljenosti na tržištu (odmah posle Nokie)
  • Zato što je sistem otvorenog koda i što u njegovom razvoju učestvuje najveći broj eminentnih brendova iz ove industrijske sfere, a naš narod kaže da su dve glave uvek pametnije od jedne :).
  • zato što SDK možete besplatno skinuti i aplikacije razvijati i testirati na skoro svakom raspoloživom operativnom sistemu danas (Windows, Linux, MacOS)
  • zato što aplikaciju koju napravite možete lako dati nekom drugom na korišćenje bez obaveze da je prvo odobri konzilijum "stručnjaka"
  • zato što svoju aplikaciju možete i prodavati bilo na svom ili na oficijalnom sajtu za prodaju Android aplikacija
  • zato što je od starta veliki broj developera uključen u projekat tako da već na netu postoji dosta mesta gde možete da postavite pitanje i vrlo brzo dobijete odgovor, ako vam je negde zapelo.
  • zato što ste oduševljeni ovim sajtom :).

Search